datum: 05.05.2018

Ultra-Trail Vipavska dolina je 106 km dolg gorski ultramarton s 5.500 višinskimi metri vzponov in prav toliko spustov. Na tako ekstremno preizkušnje je treba biti zelo dobro fizično pripravljen. Vsak tekač mora imeti vse faze treningov – torej od baznih dolgih in počasnih tekov po ravnini, do specifičnih tekov v naravi, tekaških vzponov, hitre hoje v hrib, spustov in vzdržljivostnih dolgih treningov. Vendar pa odlična fizična pripravljenost ni dovolj, da pri tako ekstremni preizkušnji pridete skozi cilj. Odločilna je namreč psihična pripravljenost in brezkompromisna odločenost, da prenesemo bolečine mišic, podplatov, žuljev, neprespanost, želodčne težave, utrujenost, krče in vztrajamo do cilja. Vremenske razmere, dež, burja, megla, vročina, blato, zahtevna podlaga lahko v nekem trenutku tekaču predstavljajo nemogoče razmere, a z vsako izkušnjo, z vsakim tekom je to lažje regulirati. Vse to potrebujemo, da začutimo svoje telo, da začutimo trenutek našega življenja, zavedanje da smo živi in da lahko dosežemo nemogoče.

UTVV pripravljalne ture so vodeni treningi po terenih vseh razpisanih prog za 100UTVV, torej 100 km, 50 km ter 30 km. Pretekli smo pobočje Nanosa, Gore, Trnovskega gozda z Golaki, Čavnom, Kucljem, Velikim robom, Skoznom; tja do Vitovelj, Črnič ter obronkov Krasa od Batuj, preko Erzelja, Goč in Štjaka. Dvanajst treningov je bilo izvedenih med novembrom in majem, dvakrat na mesec in tekači iz doline, ostale Slovenije, Hrvaške in Italije so jih odlično sprejeli. Vedno so bile vsaj dve ali tri skupine, med katerimi so bile razlike v intenzivnosti, pretečenih razdalji in narejenih višinskih metrih (do 25 km ali nad 25 km). Tako so tekači lahko spoznali teren, kar je zelo pomembno predvsem tistim, ki so se prvič odločili sprejeti izziv in se odteči eno od razdalj na UTVV.

Z UTVV pripravljalnimi turami smo spodbujali srečanja in druženja vseh, ki tudi v jesenskih, zimskih in spomladanskih dneh hočejo ven, v naravo in se ne ustrašijo burje, megle, dežja in nižjih temperatur. Zimska narava je zelo lepa in pomirjajoča, zato smo ponudili družbo s katero so se tekači lažje odločil za daljši in intenzivnejši trening; ali pa sploh za trening v naravi. Naša druženja so bila nepozabna, nastala so nova poznanstva in prijateljstva. Predvsem pa smo si izmenjevali izkušnje, dogodivščine, nasvete glede opreme, prehrane; pogovarjali smo se o ciljih vsakega posameznika ter se spodbujali in motivirali tudi za nove »nemogoče« izzive.

Vse tekače na UTVV pripravljalnih turah pa je vsakič znova navdušila neskončna energija Vipavske doline. Vzpeli smo se na veliko vrhov, pretekli marsikatero vasico in vsakič znova uživali v neštetih razgledih na zgornjo in spodnjo Vipavsko dolino ter odkrili lepoto primorskih »gas«. Tako smo pomembno prispevali k promociji Vipavske doline in pretekli marsikatero pobočje, neznano tudi Primorcem. In  vse te lepote so vedno znova oživile zavedanje, koliko možnosti odpira tek; ter dale tekačem potrebnega zagona za vztrajnost ter tudi prepotrebno osebno zadovoljstvo.

Na zahtevnih gorsko tekaških tekih imajo vsi tekmovalci vmesne »krize« in težave. In vsak trailaš si bo najbolj zapomnil tekmo, na kateri je imel veliko problemov - saj se je prav s tem ogromno naučil, rešil nastale probleme, pridobil lastne izkušnje in prepotrebno samozavest. To nam pomaga tudi v vsakdanjem življenju, pri soočanju z drugimi ter seveda pri sprejemanju samega sebe.

Še nekaj odzivov udeležencev:

»Za UTVV UTVV pripravljalne ture sem izvedela na FB. Fajn je bilo, ker so bili datumi vnaprej določeni, da sem se lahko organizirala.«

»Vse ture so bile enkratne! Nočni Nanos pa čaroben… seveda “še 6 km” … to je bilo nekaj k brez tega ni šlo…«

 »Definitivno so nama ture odprle neko novo pot in nama pomagale pri pripravah, enkratni sotekači in legende-super, drugo leto pa spet!«

foto: Iztok Snoj