The Golden Trail National series (GTNS) series is for the first time in Slovenia and in Croatia.

The Golden Trail Series (GTS) is a world series of competitive trail running events, which was created in the organization and with the support of the Salomon brand. Its purpose is to unite some of the world’s best athletes into a common story and host the most demanding trail competitions in this field in the local environment. Golden Trail National Series series (GTNS) will have its premiere this year in Slovenia and in Croatia.
The Golden Trail National series (GTNS) will take place as part of two races where  the first three in total will received a cash prize in the men’s and women’s absolute category.
In Slovenia, the first race is announced for May 9 (UTVV Slovenia), and the second race for August 8, 2021 (K24 ULTRA TRAIL RACE).
The first race in Croatia is planned for July 3 (Risnjak Trail) and another for September 11, 2021 (Učka Trail).
It is required to participate in both competitions in the country in which a particular competitor participates.
The prizes will be the same for female and male participants. When communicating on social networks, all participants and companions are kindly requested to use #goldentrailseriesslovenia or. #goldentrailseriescroatia to be featured.

The year 2021 will therefore be recorded as the first year with the local Golden Trail competition in Slovenia and Croatia! 

K24 – GTNS

8. avgust 2021

Slabih 30km dolg trail, z nekaj več kot 2100m vzpona, predstavlja verjetno najbolj spektakularno progo na našem dogodku in jo lahko primerjamo z najtežjimi progami  iz GTS npr. Zegamo. Vsekakor bo ustrezala tudi tistim, ki jim je 50 km trasa predolga in se bolje počutijo na tehničnem terenu s strmimi vzponi in vratolomnimi spusti, ki jih na tej progi ne zmanjka.

Start poti bo v soboto 7.8.2021 ob 9:00, ko se bo pred Kulturnim domom v Črni na Koroškem na najbolj gorsko tekmo podala množica tekačev.

Prvi del poti vodi tekače proti centru Črne, kjer pri Plečnikovem spomeniku zavijejo proti Mežici in po kilometru poti zavijejo levo iz glavne ceste proti Pikovem in nato na prvem mostu po 200m desno na stezo. Po 2 kilometrih od starta si prižgete čelne svetilke (obvezna oprema), saj vas najprej povabimo v 6 km dolg rov podzemlja Pece. Po raziskovanju podzemlja in morebitnem srečanju z »Perkmandeljcem«, se začenja prvi pravi vzpon do doma na Peci 1665 mnm, kjer bo za vami že 17 km poti. Sledi še kratek vzpon proti Mali Peci in nato hiter spust proti Dolini Tople, kjer boste na vaši desni opazovali Peco v vsej svoji lepoti. Od tam sledi zelo lep in strm vzpon v dolžini slabih 4 kilometrov (pri nas domačinih zelo dobro poznan KNEPS- vertikal), v katerem se boste dvignili za približno 1000m in osvojili najvišji vrh proge – Peca 2126mnm. Z vrha Pece sledi spust do doma na Peci in naprej po stezicah proti bivši gostilni Škrubi, kjer se pot priključi glavni cesti, ki vas po slabih 3 km pripelje do cilja pred Kulturnim domom v Črni. Skupna dolžina spusta z vrha Pece do Črne je dobrih 8 km pri tem pa se spustite za dobrih 1500m. Verjamemo, da bo proga, ki ima vse elemente gorskega teka navdušila vse udeležence tekme in nekoč postane del največjih tekem GTS.

UTVV – GTNS

31. oktober 2021

Start v Vipavi, skozi stari del Vipave, ter nato po poljskih kolovozih pod Mančami in Podrago do Podnanosa, kjer se začne strm vzponon na južni rob nanoške planote. Proga je speljana po izredno slikovitem in razglednem robu do najvišje točke teka – Pleša (1.262 m). Tekači nadaljujejo pot skozi osrčje Nanosa (Turistična kmetija Abram) do lepega spusta v Vipavsko dolino proti cilju – v Vipavi. LEGIONAR UTVV30 je ITRA/UTMB kvalifikacijska tema 2020     32 km tekška preizkušnja je postavljena v dolino, kjer je leta 394 potekala ena najpomembnejših bitk poznega rimkega obdobja, Bitka ob Mrzli reki oz bitka pri Frigidu. Bitka pri Frigidu, imenovana tudi bitka na reki Frigid, je potekala med 5. in 6. septembrom 394 med vojsko vzhodnega cesarja Teodozija I. in vojsko zahodnega rimskega vladarja Eugenija. S Teodozijevo zmago je bilo Rimsko cesarstvo še zadnjič v zgodovini združeno pod enim cesarjem. Prav tako je zmaga Teodozija prinesla dokončno versko prevado Krščanstva v Evropi. A dovolj o zgodovini, mi gremo raje teči v naravo, poskrbeli pa bomo, da boste o zgodbah iz te slavne bitke še veliko izvedeli… … in poskrbeli bomo, da boste po pretečenih  32 km, postali ponosni rimski Legionarji.