Voden ogled Vipave

Razišči Vipavo

Dobrodošli v Vipavi. Vabljeni, da se nam pridružite na vodenem ogledu in skupaj z nami raziskujete kotičke tega zgodovinskega mesta.

Spoznali boste arhitekturo Vipave, se sprehodili čez mostove, si ogledali izvire reke ter doživeli pristen utrip mesta.

Pot bomo začeli na Glavnem trgu v Vipavi, na katerem stoji Plečnikov spomenik. S postavitvijo zadružnega doma v letih 1948 do 1950 in postavitvijo Plečnikovega spomenika padlim 5. oktobra 1952 je bil dokončno oblikovan drugi vipavski trg, leta 1985 poimenovan Titov trg, zdaj pa Glavni trg, ki je danes prepoznavni znak Vipave.

Ogledali si bomo  zunanjščino baročnega Dvorca Lanthieri, ki je bil v lasti plemiške rodbine Lanthieri. Vipavska graščina, ki jo je Valvasor poimenoval Novi grad, je okoli leta 1659 zgradil Anton V. Lanthieri: o tem priča letnica, izklesana na sklepniku portala, ki iz palače vodi na mostiček za njim.

Pot nas bo vodila do sedmih izvirov reke Vipave. Reka Vipava ima edina v Evropi deltast izvir. Skozi znamenite ozke ulice se bomo sprehodili do Trga Pavla Rušta, kateremu starejši domačini v Vipavi še zdaj pravijo Stari trg. Pod tem imenom je bil kraj zapisan v dokumentu iz leta 1367, ko so tamkajšnji tržani dobili pravico do svojega sejma.

 

Pot bomo nadaljevali naprej do znamenite vipavske cerkve, to je cerkev sv. Štefana, ki datira med leti 1460 in 1465. Gre za izjemen stavbni tip, saj ga sestavljata pravokotna ladja in dolg dvopolni kor s pet osminskim zaključkom, ki ga obdaja pet dvakrat stopnjevanih zunanjih opornikov.

 

Našo pot bomo zaključili z ogledom Egipčanskih sarkofagov iz časa okoli leta 2450 pr. n. št. Danes v njih počivajo posmrtni ostanki Lavrinovih staršev in sina Alberta. Sarkofaga sta največji znamenitosti vipavskega pokopališča.

 

Pridružite se nam.

 

TERMINI:

Petek, 6. maja 2022 ob 17. uri

Sobota, 7. maja 2022 ob 17. uri

Nedelja, 8. maja 2022 ob 10. uri

 

ZBIRNO MESTO:

TIC Vipava, Glavni trg 8, 5271 Vipava

CENA:

9€/osebo. Za otroke manjše od 12 let je vodenje brezplačno.

REZERVACIJE:

Za voden ogled Vipave je potrebna predhodna najava na telefonski številki 00386 51 215 226 ali na elektronskem naslovu tic.vipava@siol.net.