Loading...

Povzetek UTVV2022

Written by: UTVV
3 avgusta, 2022

Vipava, 8. maj 2022

Na štartih v Vipavski dolini preko 1400 tekačev, nov rekord 170 km proge v ženski konkurenci.

Med 6. in 8. majem 2022 je v Vipavski dolini potekal že 7. Ultra Trail Vipavska dolina I feel Slovenia, rekordna udeležba 1400 tekačev in pohodnikov pričarala pravi praznik športov na prostem.

Prvi ultra trail v Sloveniji se je začel v petek, 6.maja v stari rimski utrdbi Castra v Ajdovščini. Šest označenih tekaških poti je bilo speljanih po stezah, utrjenih planinskih in drugih poteh, čez dih jemajoče razglede roba Trnovske planote, preko najvišje vzpetine te kraške planote, Golakov in naprej preko mogočnega Čavna. Trase so potekale mimo Lijaka vse do Svete Gore nad Novo Gorico in vodile skozi vinograde, majhne vasice in pri tem prečkale impozantno reko Vipavo, obiskale smaragdno Sočo, ter se po južnih grebenih Vipavskih brd na koncu v epskem vzpon povzpele na Nanos.

Gorski ultramaraton je letos prvikrat potekal skozi dve evropski državi, saj je bila najdaljša 170-kilometrska razdalja Emperor speljana tudi po italijanski strani. Tekači so na mejnem prehodu v Novi Gorici prečkali državno mejo, od koder jih je trasa vodi na Goriški grad v Stari Gorici in se nato vračala po stezi na samostan Kostanjevica nazaj v Slovenijo. S sodelovanjem v ultra maratonski preizkušnji Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica (Comune di Gorizia), simbolno vstopata v dogajanje povezano z Evropsko prestolnico kulture, ki jo bosta obe občini gostili leta 2025.

Organizacijsko izjemno zahteven dogodek tako pomembno dviguje ugled destinaciji, hkrati pa v ospredje postavlja šport in aktivni turizem, kar je tudi ena glavnih promocijskih tematik slovenskega turizma za letošnje in prihodnje leto.

 

Glavno dogajanje 7. izvedbe UTVV I feel Slovenia, oziroma Ultra Traila Vipavska dolina je potekalo na Glavnem Trgu v Vipavi.

S štartom najdaljše razdalje, ki šteje 170 km in 7.800 višinskih metrov se je v petek 7.5. ob 15.00 v Ajdovščini na Lavričevem trgu pričel UTVV I Feel Slovenia 2022. Kljub nekoliko slabšemu vremenu je na dolgo, a veličastno pot okrog Vipavske doline štartalo preko 50 tekačev iz 15 držav.

Štart 107 km razdalje, Centurion je potekal v petek ob 23.00 prav tako na Lavričevem trgu v Ajdovščini. Na pot v deževeno in megleno noč je štartalo preko 150 tekačev.

V soboto 7.5. je ob 7.30 je na državnem prvenstvu v dolgem trailu na 55 km preizkušnji Gladiator v Vipavskem križu štartalo 350 tekačev.

Dogajanje se je nato preselilo na Glavni Trg v Vipavo, kjer je ob 10.15 štartalo preko 500 tekačev na 30 km Legionar razdaljo.

Sledili so pohodniki, preko 80 pohodnikov se je udeležilo pohoda med vinogradi Slapa in Lož ter uživalo v kulinaričnih dobrotah Vipavski brd.

Zadnji štart 13 km razadlje, Asterix je gostil 170 tekačev na ravniski progi po makadamskih poteh okorg Vipave ter se zaključil s spustom preko Starega gradu nad Vipavo v center Vipave.

V soboto 7.5. je ob 11.15 je v Vipavo pritekel prvi tekač na 107 km progi in otvoril ciljno areno. Jan Božič, vrhunski tekač iz Idrije, je na 100 km preizkušnji v Vipavski dolini zmagal že drugič in se tako vpisal med legende UTVV.

Na razdalji Centurion je v ženski kategorji slavila Janova življenska sopotnica, Nina Frelih in tako poskrbela za družinsko prevlado 100 km preizkušnje v Vipavski dolini.

 

Emperorsko 170 km razdaljo je ob odsotnosti prvega favorita, Poljaka Marcina Swierca, ki si je tik pred prihodom v Slovenijo, na treningu poškodoval stegensko mišico, suverno dobil slovenski šampion, Anže Sobočan s časom 22h, 13min in 13 sek.

Na drugo mesto je z nekaj več kot uro zaostanko pritekel ljubljenec Vipavske doline, domačin Andi Mamić.

V ženski konkurenci je Emperorski naslov odšel na Češko, Maritna Dvorakova je postavila rekord proge s časom 26h, 13 min in 3 sek izboljšala čas renomirane italijanske tekačice, Francesce Canepe iz leta 2019.

Državni prvak je postal serijski zmagovalec 50 km preizkušnje Gladiator, Marko Tratnik, pred Alešem Žontarjem in Marijanom Zupančičem.

V ženski konkurenci je ponovno slavila vrhunska domača tekačica, nova državna prvakinja v dolgem trailu, Petra Tratnik, pred Martino Potrč in Anjo Zimo.

Na 30 km razdalji Legionar, ki je štela tudi za tekmo Salomonove zlate lige, Golden Trail Series, je zmagal Žan Žepič pred Primožem Porento in čehom Pavlom Brydlaom.

V ženski kategorji je zmagala Špela Gonza pred francozinjo Alix Muller in slovenko Rebeko Petrovčič.

Na najkrajši razdalji, 13km Asterixu je zmagal v moški konkurenci Uroš Avgustinčič, med ženskami pa je bila najboljša Kristina Vanceta.

Celotno dogajanje je bilo moč spremljati preko prenosa v živo na FB strani organizatorja, prenos je pokril 13 h dogajanje, gledalci pa si potek tekme lahko ogledajo za nazaj na uradnem FB profilu organizatorja – Ultra Trail Vipava Valley – Slovenia.

 

Med gorskim ultramaratonom bogat spremljevalni program

Ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, ki združuje tekmovanja v gorskem in mestnem teku in spodbuja pohodništvo in tek v naravi, je obogatil tudi bogat spremljevalni program.

Za glasbo in navijanje ob progi, hrano ter pijačo na kar 20 okrepčevalnicah, so poskrbela številna lokalna društva in kar 350 prostovoljcev. Ultra Trail Vipaska dolina vključuje sodelovanje šestih občin (Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Gorica-Comune di Gorizia, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica), treh zavodov za turizem (Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Zavod za turizem TRG Vipava, Javni zavod za turizem Miren Kras) in dvajsetih lokalnih društev.

 

V spremljevalni program so bili vključeni vinarji in gostinci iz vasi po celotni trasi UTVV I feel Slovenia. V vasi Goče, ki se ponaša z največjim številom vinskih kleti na število prebivalcev,  je bil tako skozi celotno tekmovanje za goste in spremljevalno osebje, organiziran ogled vinogradov, predstavitev kletarjenja, degustacija vin v izbranih kleteh ter predstavitev produkta Vinar za en dan, kjer so si lahko gostje zamešali čisto svojo steklenico Vipav’ca.

Na Glavnem  trgu v Vipavi se je odvijal UTVV BEER & BURGER FEST. V petek 6. maja sta  imela Alpinistično predavanje vrhunska alpinista in gorska vodnika Andrej in Marija Štremfelj, ki sta kot prvi zakonski par osvojila Everest.

V soboto 7. maja pa so v večernih urah obiskovalce zabavali člani skupine Batista Cadillac. V nedeljo 8. maja je od  9:30 na relaciji Nova Gorica – Ajdovščina vozil Vinski vlak Vipavska dolina. Vlak, ki oživlja opuščeno železniško progo, z edinstveno gastronomsko izkušnjo vrhunskih lokalnih vin, osebno prisotnostjo vinarja, domačimi prigrizki, vodenim sprehodom po starem mestnem jedru Ajdovščine in postankom v Dornberku, odlično zaokroži dogajanje športnega spektakla UTVV I feel Slovenia.

Generalni sponzor dogodka je AL!VE, glavni destinacijski sponzorji pa Slovenska turistična organizacija I Feel Slovenia, občine Vipava, Ajdovščina, MO Nova Gorica, Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko. Posebna zahvala pa gre tudi partnerju Univerzi v Novi Gorici, ki omogoča uporabo prostorov v dvorcu Lanthieri, ter številnim društvom, ki soorganizirajo dogode

 

Rezultati vseh tekem

170 km, Emperor

Moški

 1. Anže Sobočan (SLO), 22h 13 min, 13 sek
 2. Andi Mamić (SLO), 23h 41 min, 13 sek
 3. Niko Golob (SLO), 23h, 58 min, 17 sek

Ženske

 1. Martina Dvorakova (CZ), 26h, 13 min, 3 sek
 2. Claire Bannwarth (FR), 27h, 10 min, 5 sek
 3. Mahya Karbalaii (IRI), 27h, 52 min, 11 sek

107 km, Centurion

Moški

 1. Jan Božič (SLO), 12h, 18 min, 48 sek
 2. Pavle Kruljac (HR), 12h, 43 min, 22 sek
 3. Matej Pečnik (SLO), 12h, 53 min, 49 sek

Ženske

 1. Nina Frelih (SLO), 14h, 44min, 43 sek
 2. Barbora Cicha (CZ), 15h, 23 min, 59 sek
 3. Alenka Pavc (SLO), 15h, 43 min, 24 sek

55 km, Gladiator, državno prvenstvo v dolgem trailu

Moški

 1. Marko Tratnik (SLO), 4h, 40min, 4 sek
 2. Aleš Žontar (SLO), 4h, 42 min, 14 sek
 3. Marijan Zupančič (SLO), 4h, 47 min, 45 sek

Ženske

 1. Petra Tratnik (SLO), 5h, 3 min, 4 sek
 2. Martina Potrč (SLO), 5h 19 min, 13 sek
 3. Anja Zima (SLO), 5h 57 min, 5 sek

30 km, Legionar

Moški

 1. Žan Žepič (SLO), 2h, 19 min, 23 sek
 2. Primož Porenta (SLO), 2h, 20 min, 25 sek
 3. Pavel Brydl (CZ), 2h, 23 min, 29 sek

Ženske

 1. Špela Gonza (SLO), 2h, 45min, 30 sek
 2. Muller Alix (FR), 2h, 53 min, 19 sek
 3. Rebeka Petrovčič (SLO), 3h, 6 min, 16 sek

13 km, Asterix

Moški

 1. Uroš Avgustinčič (SLO), 48 min, 55 sek
 2. Daminano Nicolodi (IT), 51 min, 22 sek
 3. Matej Skerk (IT), 51 min, 48 sek

Ženske

 1. Kristina Vanceta (SLO), 1h, 2 min, 33 sek
 2. Sara Kopatin (SLO), 1h, 3 min, 27 sek
 3. Anja Longyka (SLO), 1h, 4min

 

YOU MAY ALSO LIKE