Loading...

Jure Košir

Written by: UTVV
4 aprila, 2022

𝕂𝕕𝕒𝕛 𝕤𝕚 𝕤𝕖 𝕫𝕒𝕔̌𝕖𝕝 𝕦𝕜𝕧𝕒𝕣𝕛𝕒𝕥𝕚 𝕤 𝕥𝕖𝕜𝕠𝕞 𝕚𝕟 𝕫𝕒𝕜𝕒𝕛?
Tek me spremlja že vse življenje, že ko sem treniral smučanje je bilo veliko treningov povezanih s tekom. S tekom kot rekreacijo pa sem začel šele pri 40 letih in se nato dve leti pripravljal za klasični maraton, ki sem ga pri 42 tudi pretekel, in sicer Berlinski maraton, kasneje pa še cel kup polmaratonov. Kasneje pa sem tek začel kombinirati s pohodništvom in rečem lahko, da me danes mnogo bolj navdušuje tek v naravi kot po asfaltu.

ℕ𝕒𝕛𝕝𝕖𝕡𝕤̌𝕚 𝕠𝕫. 𝕟𝕒𝕛𝕫𝕒𝕓𝕒𝕧𝕟𝕖𝕛𝕤̌𝕚 𝕥𝕖𝕜𝕒𝕤̌𝕜𝕚 𝕤𝕡𝕠𝕞𝕚𝕟 𝕒𝕝𝕚 𝕚𝕫𝕜𝕦𝕤̌𝕟𝕛𝕒?
Zaenkrat Berlinski maraton, prvi klasični maraton – super družba. Zelo zabavno in prijetno je bilo. Tako velik dogodek in tako veliko tekačev te blazno navduši. Padeš v evforijo. Zelo sem užival, zame je to največji tekaški dogodek do sedaj.

𝕂𝕒𝕜𝕠 𝕥𝕣𝕖𝕟𝕚𝕣𝕒𝕤̌, 𝕚𝕞𝕒𝕤̌ 𝕜𝕒𝕜𝕤̌𝕖𝕟 𝕡𝕠𝕤𝕖𝕓𝕖𝕟 𝕤𝕚𝕤𝕥𝕖𝕞?
Nasvete skušam najti na spletu, pa tudi v Veliki tekaški knjigi, ki je super stvar za kogarkoli na vsakršnem nivoju. Veliko delam tudi po občutku, saj menim, da mora vsak poslušati najprej svoje telo ter ne pretiravati, ko se ne počuti dobro. Sem pa zelo rekreativno usmerjen in nimam strogih pravil. Sem mnenja, da je pri moji starosti potrebno predvsem najprej paziti na varnost. Nekoliko je odvisno od tega, katero obdobje v letu je, ampak vsaj trikrat do štirikrat na teden grem teč.

𝕋𝕧𝕠𝕛𝕒 𝕚𝕕𝕖𝕒𝕝𝕟𝕒 𝕥𝕖𝕜𝕒𝕤̌𝕜𝕒 𝕣𝕒𝕫𝕕𝕒𝕝𝕛𝕒?
Delam po občutku, velikokrat se sredi treninga odločim, da bom vadbo naredil drugače, kot sem si sprva zamislil. Kdaj se počutim boljše in grem dlje, včasih pa obratno. To lahko vsak občuti, ko gre teč, telo ni vsakič enako razpoloženo za obremenitev. Običajno pretečem med 8 in 15 kilometri, včasih kombiniram s hribčki in težavnostjo.

𝕋𝕧𝕠𝕛 𝕚𝕕𝕖𝕒𝕝𝕖𝕟 𝕕𝕒𝕟, 𝕜𝕠 𝕥𝕖𝕔̌𝕖𝕤̌?
Najlepše mi je zjutraj nekje v naravi. Tak tek me navda s posebno energijo in super občutki.

𝕀𝕕𝕖𝕒𝕝𝕖𝕟 𝕕𝕒𝕟, 𝕜𝕠 𝕟𝕖 𝕥𝕖𝕔̌𝕖𝕤̌?
Ogromno enih scenarijev. Ogromno drugih športov. Golf me je precej zagrabil, smučam še vedno rad, v bistvu kar veliko smučam. Poleti sem rad na morju, malo sem se transformiral in imam raje tople dni.

ℕ𝕒𝕛𝕓𝕠𝕝𝕛𝕤̌𝕚 𝕟𝕒𝕤𝕧𝕖𝕥, 𝕜𝕚 𝕘𝕒 𝕝𝕒𝕙𝕜𝕠 𝕕𝕒𝕤̌ 𝕕𝕣𝕦𝕘𝕚𝕞?
Tek in hoja sta najbolj naravni gibanji človeškega telesa oz. človeka. Zelo preprosto lahko tudi na stara leta še veliko naredimo v smislu teka in hoje. Bi pa položil na srce tistim, ki se ne morejo več profesionalno ukvarjati s tekom, da so vseeno pazljivi pri tem, kako obremenjujejo svoje telo. Delati moramo na tem, da si izboljšujemo zdravje in ne da pretiravamo. Vidim veliko rekreativcev, ki pretiravajo, vendar so tekmovanja in profesionalni šport povsem nekaj drugega. Moramo uživati in paziti na svoje telo, sploh na starejša leta. Delati po občutku, okvirih, ko telo še zmore. To tudi tekaški strokovnjaki opozarjajo. Predvsem mora biti vse skupaj užitek, zabava, istočasno pa naredimo za svoje telo nekaj super.

ℤ𝕒𝕜𝕒𝕛 𝕌𝕝𝕥𝕣𝕒 𝕋𝕣𝕒𝕚𝕝 𝕍𝕚𝕡𝕒𝕧𝕤𝕜𝕒 𝕕𝕠𝕝𝕚𝕟𝕒?
Za Ultra Trail Vipavska dolina sem se odločil, ker sem o tej prireditvi veliko dobrega slišal. Predvsem o super organizaciji in zelo lepi trasi. Pa še tistega konca ne poznam tako dobro. Prvi cilj je, da pridem čez, definitivno ne bom med najhitrejšimi, bom pa med najtežjimi. Gotovo bo zalogaj in izziv, se pa že veselim 😊

YOU MAY ALSO LIKE