Loading...

Od tekača za tekača – Katja Kegl Vencelj #2

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
Od tekača za tekača #2
Ime in priimek: Katja Kegl Vencelj
Vzdevek: Katka
Starost: 34 let
Kraj bivanja: Šentvid pri Stični
Tekaški klub: KGT Papež, Team Raidlight
Jan Božič izprašuje Katja Kegl Vencelj

(3 unikatna vprašanja)

J:📝Tek po gori ali cesti – kaj je bolj zabavno? Kaj je težje?
K:🗣Trenutno se mi zdi težje po cesti, zaradi monotonosti korakov in s tem večje obremenitve na sklepe. Rada imam pa oboje, in v prihodnosti se spogledujem tudi s kakšnim cestnim ultramaratonom.
J:📝Najljubša jed pred tekmovanjem?
K:🗣Pred tekmovanjem gledam na to, da vnesem čimveč kalorij, torej pretežno ogljikovih hidratov in jem, dokler se mi ne zdi, da mi bo počil želodec, oz.kot mož Toni reče: testenine ti morejo gledat skozi ušesa! 🙂
J:📝Vsak ultra tekač se na tekmah spopade z bolečino. Kako jo ti premaguješ?
K:🗣Očitno sem v tem kar dobra, bolečina pride na hitro in tako tudi odide.
Standardna UTVV vprašanja
📝Kdaj si se začela ukvarjati s tekom in zakaj?
🗣Sedaj mineva že deseto leto odkar tečem, šport pred tem ni bil prisoten v mojem življenju. Začela sem pa iz najbolj banalnega razloga, razpad zveze, neskončna žalost… kaj pa sedaj? In življenje me je spontano popeljalo v tek, ki ga pred tem sploh nisem marala.
📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣Nepozabnih izkušenj imam ogromno. Dvojna zmaga na prvem Ultra Pušeljc trailu dolgem 106 km, kateremu je neposredno po teku sledila najina poroka. Potem celotna Slovenska Planinska Pot. Zabaven in nepozaben je bil tudi tek na vulkan Vezuv, ko sva se s Tonijem izognila vstopnini in predvsem množici ljudi. Zgodaj zjutraj sva tekla po planinski poti, ki sva jo našla na Oruxu in popolnoma sama bila ob sončnem vzhodu pri kraterju, s pogledom na Neapelj, nebeško!
📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣To je vprašanje za mojega moža, ki pravi, da nič ne treniram. Seveda se trudim, mislim, da sem lahko zelo organizirana, saj tečem ponavadi zjutraj pred službo (vstajanje ob petih) in neposredno po službi, da družinske obveznosti čimmanj trpijo. Je pa dejstvo, da mi služba vzame ogromno energije in časa, in je treninga vedno manj, kot bi si želela.
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Idealno mi je vsak dan tečt po razgibani poti od doma do Cukrce in nazaj, to nanese 12km, če podaljšam do Pristave pa 16km. To pot lahko tečem vsak dan, pa se je ne naveličam.
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣Najraje tečem sama, ali z možem Tonijem, najraje se potepam po naših Alpah. Važno, da smo v naravi, v hribih, in da po aktivnosti kaj dobrega pojemo ter spijemo naše domače pivo Stezičar ali dva, to je popoln dan.
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣Ko ne tečem, najraje dan izkoristim za kakšen družinski sprehod v sosednji gozd, ležanje v viseči mreži, branje knjige, ogled filma (nazadnje The Gentlemen, top!) ali druženje s prijatelji.
📝Kaj bi počela, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Težko rečem, trenutno se mi zdi, da živim življenje točno tako, kot si želim, polno strasti. Ne predstavljam si, da bi lahko bilo drugače.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣Rada preberem vse knjige, ki so povezane s tekom in sem med prvimi, ki knjige naročim za svojo lastno knjižno poličko! Začelo pa se je z Deanom Karnazesom, ki sem jo dobila v dar od prijatelja, takrat fanta, Simona. Lahko bi rekla, da sem postala obsedena s tekom in tekaškimi zgodbami, navdušil me je tudi Dušan Mravlje s knjigo Neskončne ceste itn…. Trenutno sem v pričakovanju knjige Mateja Markoviča. Obožujem avtobiografije in upam, da bom nekoč, ko bom velika, tudi sama imela svojo knjigico.
📝Si že tekla na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂

🗣Tekla sem trikrat, na 100km (2.mesto), 50km (1.mesto) in 30km (2.mesto). Spominov in prigod je ogromno, od tega da me je skoraj odpihnilo iz Nanosa, do tega, da sem na 30km lansko leto prehitela

Barbara Trunkelj

, to se namreč ne bo več kmalu ponovilo, če sploh kdaj. 🙂

📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ki ga lahko daš drugim…

🗣Izkoristi vse, kar ti življenje ponuja! (Tadeja) oz. Življenje zajami s taveliko žlico! (

Toni Vencelj

)

📝Kaj počneš v času karantene Covid-19?
🗣Podobne stvari, kot sicer, omejuje mi le druženje z družinskimi člani in prijatelji ter potovanja. Skoz hodim v službo, kajti sem zaposlena kot diplomirana medicinska sestra v UKC Ljubljana. Moja dežurstva so dolga najmanj 24ur, kar je nenazadnje dober trening za nespanje na ultrah. Po službi prevzamem vlogo mame, da lahko dela tudi Toni, tako da do sedaj še ni bilo časa za generalko hiše.

YOU MAY ALSO LIKE