Loading...

Ana Čufer

Written by: UTVV
8 marca, 2021

Ime in priimek: Ana Čufer
Starost: 24 let
Kraj bivanja: Dobravlje
Tekaški klub: ŠD Nanos Podnanos / Salomon
FB/IG profil: https://www.instagram.com/anacufer/

Na kratko se opiši:

Sem gorska tekačica iz Vipavske doline in najraje od vsega imam tehnične spuste. Sem oseba, ki hitro postane nemirna, če ne preživi vsaj delček dneva zunaj, v naravi. Sem trmasta in iskrena, ne prenesem zahrbtnosti. Poleg športa sem še študentka magistrskega študija geografije v Ljubljani. Rada imam glasbo, dobro hrano, filme in serije in druženje ob kfjetku/pivički:) 

Kdaj si se začela ukvarjati s tekom in zakaj? Tečem praktično že celo življenje, vendar bolj »zares« sem začela trenirati lani, prvič s trenerko, letos pa nadaljujem v drugem klubu (ŠD Nanos Podnanos) in s trenerko Lucijo Krkoč. Zato, ker me vedno spravi v dobro voljo, napolni z energijo in, ker ko tečem, se počutim najbližje sebi.

Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja: Veliko jih je. Bom napisala raje najbolj smešen spomin. No, zdaj se mi zdi zelo smešen, takrat je bil pa bolj kot ne grozen. Na eni tekmi v Italiji sem imela precej problemov s prebavo. Seveda sem zadrževala svoje muke najdlje kolikor sem lahko – napaka. Najhuje je bilo na vrhu neke gore (na 2800 m višine). Sledil je še 12 km spust do cilja. Tako je bilo hudo, da sem lahko v dolino samo hodila, ker na 2800 m nadmorske višine pač ni grmovja, samo grušč. Ko sem končno prišla do neke malo večje skale, sem se oddahnila. A še  vedno me je moja čudovita prebava stala 2. mesta. A to v tistem trenutku ni bilo važno. Najbolj sem bila vesela, da nihče od navijačev ni videl moje bele riti 🙂

Kako treniraš, imaš sistem treninga? Lani sem prvič začela sodelovati s trenerko in sem trenirala po planu, ki sem ga seveda lahko kadarkoli spremenila (npr. lep topel vikend sem raje spremenila v MTB izlet kot dolgi tek). Potem sem par zimskih mesecev trenirala po počutju. Sedaj pa treniram po planu Lucije Krkoč, ki je tudi seveda prilagodljiv. Ta način mi zelo ustreza.

Idealna tekaška razdalja? Okrog 20 km.

Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)? Start zjutraj, ko se dela dan. Najraje s fantom in psičko Sky (če se le da – vedno manj teče z nama, saj je že starejša) po kakšnih novih poteh v naših čudovitih gorah.

Idealen dan, ko ne tečeš je? Da kolesarim ali kakršen koli drug šport. Če pa ne smem upoštevati športa, bi rekla, da mora tak idealen dan vključevati druženje, daljši sprehod s Sky, kakšen film, dobro hrano.

Kaj bi počela, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača? Uf enostavno, ogromno športov me veseli. Najverjetneje pa z vsemi po malem, ker nobeden mi ne pomeni toliko kot tek. MTB, plezanje, surfanje, bordanje, tek na smučeh, tenis, košarka, nogomet…

Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji: Moj spekter zanimanja je zelo širok. Gledam in berem vse kar mi pride pod prste (mogoče se izogibam samo kakšnim grozljivkam, ker si stvari zelo dobro potem še nekaj časa predstavljam v glavi). Ravnokar sem prebrala knjigo Jessie Diggins – Brave enough, naslednja v vrsti je Pot Nejca Zaplotnika. Trenutna serija na Netflix-u je Suits.

Si že tekla na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂 Seveda, sem se že udeležila UTVV, saj je to tekma praktično pred domačim pragom. Na UTVV imam ogromno spominov, lepih in enih malo manj lepih. Vedno znova me pa preseneča energija, zagnanost in požrtvovalnost organizatorjev, ki delajo vsak dan v letu, da nam lahko pričarajo tako nepozabne izkušnje.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ki ga lahko daš drugim: Negativne misli naredijo težko obdobje samo še težje. Lahko dobiš kaktus, ampak ni se ti treba nanj usesti. 

YOU MAY ALSO LIKE