Loading...

Od tekača za tekača – Marjan Zupančič #13

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
#13 Od tekača za tekača
Marjan Zupančič bo 18. julija ob 6h zjutraj startal v lov na rekord na Slovensko planinsko pot s ciljem premagati jo v manj kot 7 dneh. Na poti ga bo spremljalo precej tekačev pod okriljem Alpe Adria Trail Cup ekipe, ki je glavni koordinator Marjanovega podviga in ga bo spremljala na vsakem koraku. Z Marjanom smo se pogovarjali v intevjuju Od tekača za tekača.
Več si preberite spodaj.
Za aktualnosti o Marjanovem podvigu pa pojdite na spletno stran: http://alpeadria-trailcup.com/sl/rekord-slovenska-planinska-pot-2020/
Ime in priimek: Marjan Zupančič
Vzdevek: V službi “pri mojih strankah” imam vzdevek maratonec. Poznan pa sem tudi kot klešman, še iz časov, ko sem kolesaril.
Starost: 49 let
Kraj bivanja: Bohinjska Bistrica
Tekaški klub: Klub Gorskih Tekačev Papež
Anja Klančnik izprašuje Marjan Zupančič
(3 unikatna vprašanja)
A: Tvoje izjemne motivacije marsikdo ne dojame! Kot tudi tega ne, da greš ponovno na SPP? Kaj je vir tvoje energije?
M: S športom se ukvarjam že od mladosti, in že od takrat vem, da so dobri rezultati pogojeni z dobrim treningom. Motivacijo imam v sebi in v podpori moje družine. Gibanje in predvsem izzivi so moja inspiracija in s tekom lahko premikam meje svojega telesa. Najbolj me motijo »kavč komentarji«, saj ne odražajo življenjskega razmišljanja. Človeško telo in um sta namreč že od pradavnine usmerjena v premagovanje ovir, naporov ter iskanje uspešnih rešitev. Življenje v »coni udobja« pomeni le preživetje. Šele ko preko napora začutiš svoje telo dejansko živiš. Zelo veliko mi pomeni tudi moja družina, pozitivnost, kolegialnost ter odprtost. Zato lahko tudi ponovno povežem tekače na SPP.
A:Kaj bi lahko rekel o tvoji prehrani med vzdržljivostnimi preizkušnjami, ki predstavlja pravi fenomen?
M:Preko tekaških izkušenj sem tudi sam ugotovil, da je moja prehrana skregana s vsem, kar omogoči uspešni trening ter uspešno tekmo. Očitno je moj metabolizem poseben, saj na 100km teka pojem le kakšen rogljiček, energijski napitek ali kakšen gel. Prav teko sem bil na masaži morda trikrat v svojem življenju; ter ne glede na dolga tekaška leta nimam nobenih poškodb. Tak sem, ko sem utrujen počivam in ko sem lažen/žejen potem jem/pijem. Na dolgih tekih je to lahko tudi problem, saj utrujenost prevlada nad telesom. Zato se trudim in uživam tudi planirane obroke.
A: Torej – rekord na SPP tretjič – zakaj?
M: Planirane tekme v letošnjem letu so vse odpadle, zato sem se odločil svoj dopust preživeti na SPP. Sprva sem jo nameraval preteči v počasnem temu, a potem smo se z ekipo Alpe Adria Trail Cup (AATC) odločili, da gremo za res. Pri ponovni postavitvi rekorda ter izboljšanju časa za 7 ur je namreč bistvena logistična ekipa. To je izredno zahtevno in naporno delo, saj moraš poleg skrbi za pot spremljati če časovni potek, stanje /prehranjevanje tekača, njegov počitek, spremljevalce ter vreme. Veliko je diskusije na kakšen način naj se preteče/prehodi SPP, vendar pa te komentarje postavljajo predvsem tisti, ki te poti ne zmorejo. Še vedno je to zelo zahtevna pot preko 23 vrhov, med katerimi so tudi najvišji in zelo zahtevni vrhovi Kamniško Savinskih Alp, Karavank ter Julijskih Alp. In prav vsak ki jo naredi je odlično pripravljen gornik – fizično in psihično. Vsak ima tudi svoj način (ali po posameznih vrhovih ali v celoti) ter svoj motiv. Moj letošnji motiv je še enkrat občutiti lepoto narave, povezati tekače ter narediti rekord.
🔤Standardna UTVV vprašanja:
📝Kdaj si se začel ukvarjati s tekom in zakaj?
🗣 S tekom se ukvarjam že več kot 30 let. Vedno je bil glavni del mojih kondicijskih priprav, tudi ko sem se ukvarjal še s kolesarstvom, duatlonom, triatlonom in turnim smučanjem. Je pa tek ena od mojih najljubših aktivnosti in v njem še vedno zelo uživam.
📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣 Sigurno je to Slovenska planinska pot, ki mi je preko narave, hribov, spremljevalcev in vseh ki so me podpirali, dala nepozabne spomine in nove izkušnje. Če hočeš to res razumeti in dojeti jo dejansko moraš preteči. To je 7 dni intenzivnega doživljanja sebe, svojega telesa in pozitivnosti vseh spremljevalcev. Zelo veliko mi pomeni tudi 7 zmag na Triatlonu Jeklenih v Bohinju, medalja iz SP v Gorskem Maratonu v Podbrdu (2. mesto z ekipo Slovenije) in kar nekaj naslovov državnega prvaka.
📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣 Nikoli nisem imel svojega trenerja. Treninge delam sam in pri tem vedno poslušam svoje telo. Treniram vsaj 5 krat na teden, dolžino in intenzivnost treninga pa seveda prilagajam vsem drugim obveznosti. V povprečju rabim le 1,5 ure na dan, da lahko pretečem okrog 20 km po mojih Bohinjskih hribih.
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Gorski maraton.
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣Najljubši so mi domači Bohinjski hribi, ko lahko pozabim na tek ter intenzivnost in dolžino prilagajamo počutju. Zelo uživam ko tečem sam, me pa tudi družba vedno znova motivira – a ponavadi ni veliko kandidatov, ki bi se mi pridružili na treningu ;o)
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣 Kolesarjenje mi velikokrat pomeni aktivno regeneracijo. Ko pada dež sem z veseljem tudi v službi. Drugače pa sem raje v naravi ali z družino.
📝Kaj bi počel, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Potem bi bil sigurno kolesar, saj sem kot kolesar tudi začel. Več bi tudi hodil v hribe, saj gorništvo zahteva zelo veliko časa.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣Za branje žal nimam časa. Rad pa pogledam pa zanimiv film, dobro komedijo ali avanturisticno akcijo.
📝Si že tekel na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂
🗣 Na UTVV sem tekel že štirikrat. Najbolj mi je bilo všeč odlično vzdušje na progi, navijači ki so spodbujali vse tekače ter prelepa Vipavska dolina. Organizacija je zelo profesionalna, saj je ene največjih tekaških dogodkov v Sloveniji.
📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ki ga lahko daš drugim…
🗣 Zase vem, da imam predolg jezik in vsakemu povem kar mu gre. To se mi velikokrat ne obrestuje, saj so ljudje navajeni lepega a hkrati neiskrenega pogovora. Že mnogi so mi zato rekli, da bi moral biti bolj diplomatski.

YOU MAY ALSO LIKE