Loading...

Od tekača za tekača – Aleš Svetina #12

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
#12 Od tekača za tekača
Ime in priimek: Aleš Svetina
Vzdevek: Svêto
Starost: 29 let
Kraj bivanja: Stanežiče
Miha Vidali izprašuje Aleš Svetina (4 unikatna vprašanja)
M: S tekom se ne ukvarjaš prav dolgo. Kdaj si se začel bolj resno ukvarjat s tekom? In kaj je botrovalo preskoku iz prejšnjega športa, kjer si bil kar uspešen?
A: Začel sem po poškodbi pred letom in pol. Moram reči, da ta ni bila edini razlog. V fitnesu in bodybuildingu sem se začel počutiti nekako utesnjenega in naveličanega. Bil je čas za nekaj novega. Od nekdaj sem v kardio dejavnostih užival dosti bolj od ostalih sotekmovalcev fitneserjev, za katere je tek ali kardio vadba na sobnem kolesu večinoma nočna mora. S časoma sem raje tekel kot se potil v utežarni. Všeč mi je postala svoboda in mir, ki spremlja dolge teke. Biti v naravi z naravo pri trail tekih pa je tako ali tako nekaj povsem edinstvenega in nezamenljivega.
M: Prehrana je velik del uspeha vseh športnikov. Se poslužuješ kakšne posebne prehrane in kaj misliš kakšne so prednosti in slabosti le te?
A: Da. Prehranjujem se z rastlinsko hrano brez živalskih izdelkov. Začelo se je s 30 dnevnim izzivom in preraslo v stalnico, ko se mi je po začetnem skepticizmu opazno izboljšalo počutje in določene zdravstvene težave. Opažati sem začel tudi hitrejšo regeneracijo. Ta vrsta prehrane ima tako kot vsaka druga tudi svoje pomankljivosti. Očitna je seveda odrekanje za ljubitelje mesa in mlečnih izdelkov. Sam tega ne občutim veliko saj nikoli nisem bil velik ljubitelj le teh. Tako ali tako sem mesa in jajc v svojem času v bodybildingu verjetno pojedel dovolj za nekaj življenj. Pri tej vrsti prehrane se je dobro tudi pozanimati in kaj prebrati o tem kako točno in kaj. Včasih je malo težko zadovoljiti moje energetske potrebe saj je potrebno biti kar dober jedec, da uspeš pojesti večji volumen hrane. Sam se prehrani veliko posvečam in pazim, da zadovoljim vsem potrebam telesa. Velikokrat oznaka vegan ali vegetarian na izdelkih ne pomeni, da so te zdravi ali optimalni zate.
M: V zadnjem času opažam, da si opravil kar nekaj daljših treningov in virtualnih izzivov. Velikokrat zaideš tudi na traile. Razmišljaš mogoče, da bi se v prihodnosti bolj osredotočil na trail teke? Mogoče celo na ultra razdalje?
A:Da. Sodeloval sem in opravil vse izzive Alpe Adria Trail Cupa. V njih sem zelo užival. Pri tem sem se veliko naučil in napredoval kot tekač. Vse več zahajam na traile tudi za treninge v okolici doma. Navdušila me je tudi tekma v Kranjski gori lansko leto. Verjetno se bom v prihodnje več osredotočal na trail teke, vse bolj pa se spogleduje in navdušujem tudi nad ultra razdaljami in se bom v prihodnje vsekakor preizkusil tudi na njih.
🔤Standardna UTVV vprašanja:
📝Kdaj si se začel ukvarjati s tekom in zakaj?
🗣 S tekom sem se začel resneje ukvarjati pred približno letom in pol. Po poškodbi pri prejšnjem športu sem začel vse več teči in se vse bolj navduševati nad tekom.
📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣 Prva trail tekma, Kranjska Gora trail. Bil sem popolnoma izzven svojega elementa, a sem neverjetno užival.
📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣 Rekel bi, da treniram predvsem intuitivno. Natančno si beležim razdalje in trajanje treningov ter vrsto treninga. Poleg tekaških treningov opravljam tudi treninge za moč z utežmi in lastno težo, raztegovanje, valčkanje, dihalne vaje in meditacijo. Veliko tudi kolesarim v naravi in na stacionarnem kolesu.
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Zaenkrat 35-50km.
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣Sam, nekje v neokrnjeni naravi. Na drugačen način, a vendar, uživam tudi v napornih cestnih treningih, ko se popolnoma izčrpam.
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣 Kolesarim, plavam ali počnem nekaj kreativnega. Rad preživljam čas tudi ob branju dobrih knjig.
📝Kaj bi počel, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Letel. Zanimivo bi bilo razviti zmožnost letenja.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣David Goggins- Cant hurt me. Dela stoičnih filozofov (Mark Avrelij, Seneka).
📝Si že tekel na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂
🗣 Na UTVV tekmi še nisem tekel. Sodeloval sem na tekaškem druženju na Nanosu po poteh UTVV. Tam so se mi v spomin vtisnili izjemni razgledi z vrha Nanosa. Na tekmi pa nameravam sodelovati na naslednji izvedbi.
📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ki ga lahko daš drugim…
🗣 Ko misliš, da si dal vse od sebe, si šele na začetku. Um je vse.
📝Kaj si počel v času karantene Covid-19?
🗣Živim v bližini Šmarne gore, tako da po njej nabiram višince.

YOU MAY ALSO LIKE