Loading...

Od tekača za tekača – Miha Vidali #11

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
#11 Od tekača za tekača
Naš naslednji tekač je Miha Vidali, ki je že tekel na UTVV in se je redno udeleževal izzivov Alpe Adria Trail Cup. V sklopu teh izzivov to soboto organiziramo tekaški izziv na

EKO Koča Nanos. Za pivo poskrbi Pivovarna Pelicon.
Se vidimo na Nanosu v soboto 27.6. Spodaj pa si preberite odličen intervju med Natašo in Mihom.
Ime in priimek: Miha Vidali
Vzdevek: Scooby
Starost: 39 let
Kraj bivanja: Smokuč (Žirovnica)
Tekaški klub: Team Grmada
Nataša Robnik izprašuje Miha Vidali

(4 unikatna vprašanja)

N: Kot sem že omenila si včasih tekel ravninske, cestne tekme. Na cestnih ultrah te že nekaj časa ne vidimo več. Zakaj si naredil takšen preskok? Kaj je na trailu poleg čudovite narave takšnega, da se raje podaš v hribe in ne na neskončne ceste?
M: Že od majhnega sem rad v naravi. Od svojega tretjega leta sem član planinskega društva. Sem tudi planinski vodnik. Njena prvinskost, raznolikost in včasih tudi surovost me vedno odpeljejo stran od tega ponorelega sveta. V bistvu nikoli nisem tekel samo ceste. Že na začetku svoje tekaške poti sem se redno udeleževal orientacijskih tekmovanj v okviru Planinske zveze Slovenije in Treking lige. Ko sem se začel spogledovati z ultra razdaljami, sem v trail tekmah nekako našel večji izziv kot pa na cesti.
N: Cestni tekači štejemo kilometre, trailaši pa višince. Ko se sama pripravljam na trail sem vedno v dilemi koliko km oz. višincev je dovolj. Kako si se ti znašel v tem preskoku iz ceste na trail ? Tvoji rezultati so iz leta v leto boljši, kaj misliš zakaj?
M: Šlo je postopoma. V zadnjih petih letih sem vsako leto za malenkost povečal število ur treninga in število višincev. Število kilometrov več ali manj ostaja enako. Pri ultra trailu poleg kilometrov in višincev zelo veliko vlogo igra tudi število ur preživetih na nogah. Tako velikokrat tekaški trening zamenjam tudi z večurnimi hitrimi pohodi. Vse to skupaj in konsistenca pri treningih sta postopoma prinesla tudi dobre rezultate.
N: Zadnje čase opažam, da imajo tekači ogromno težav s poškodbami. Kako se sam spopadaš s poškodbami? Kaj narediš za preventivo in kako se regeneriraš po daljših tekmah in treningih?
M: Moram potrkati, da v zadnjih letih nisem imel nekih večjih poškodb in od treninga nikoli nisem izostal več kot en teden. Nategnjene mišice, lažji zvini in manjša vnetja so pač stalnica v ultra svetu. Za preventivo jemljem vitamine in minerale, se valjčkam, izvajam raztezne vaje in vsaj enkrat na mesec grem na športno masažo. Zaenkrat vaj za moč ne izvajam. Za regeneracijo poskrbim z zadostnim vnosom beljakovin in čim bolj kvalitetno hrano. Po napornem treningu si privoščim dan ali dva lahkotnih tekov, po napornih tekmah imam tri dni popolnoma na off.
N:Letos se ti je končno uspelo uvrstiti na sloviti UTMB, ki je zaradi COVID-19 odpovedan. Verjetno je bilo razočaranje veliko? Kakšni so zdaj tvoji plani za sezono in kje najdeš motivacijo za vse pretečene kilometre in višince?
M:Seveda je bilo. Še posebej, ker sem se že dvakrat prijavil neuspešno. Je bilo pa vseeno malo manjše, ker so se razočaranja začela že z odpovedjo/prestavitvijo 100 Milj Istre v aprilu in Lavaredo Ultra Traila v juniju. Očitno bo treba še eno leto pridno trenirati. Trenutno sem prijavljen edino na 100 Milj Istre, ki je prestavljena na konec septembra. Tekma je še vedno pod vprašajem. Drugih tekmovalnih planov pa nimam. Za motivacijo poskrbim s trenutno popularnimi virtualnimi izzivi in tekmami ter z izzivi v lastni režiji. V maju sem uspešno opravil z izzivom »dvojni Everest« v enem tednu in z izzivom T24 (Tržiška planinska pot v 24ih urah). Do konca leta mogoče pride na vrsto še kakšen.
🔤Standardna UTVV vprašanja:
📝Kdaj si se začel ukvarjati s tekom in zakaj?
🗣Aprila leta 2011 sem začel z beleženjem tekaških kilometrov. Po nekaj letih švicanja v fitnesih je bil čas za spremembo.
📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣Bilo jih je veliko. Eden izmed zadnjih je sigurno sončni vzhod pod Tre Cime lansko leto na tekmi Lavaredo Ultra Trail.
📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣Treniram izključno po občutku. Včasih še ko začnem teči ne vem, koliko bom pretekel. Si pa zastavim tedenske, mesečne in letne cilje.
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Trening – 30 km, tekma – 160 km
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣S tekaškimi prijatelji nekje v slovenskih hribih.
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣Relaksacija in uživanje ob dobri hrani z boljšo polovico.
📝Kaj bi počel, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Kolesaril.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣Kilian Jornet – Teči ali umreti
📝Si že tekel na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂
🗣Seveda sem. Na UTVV sem pretekel svojo prvo 100 km tekmo. To mi bo sigurno za vedno ostalo v spominu.
📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ki ga lahko daš drugim…
🗣Tekačem začetnikom, ki se podajajo v ultraške vode, svetujem, da kilometrino stopnjujejo postopoma. Sam tega nasveta na začetku tekaške poti žal nisem upošteval.
📝Kaj si počel v času karantene Covid-19?
🗣Tečem in delam. Imam to srečo, da sem se dve leti nazaj preselil dobesedno pod hribe. Tako da sem imel nemoten dostop do narave.

YOU MAY ALSO LIKE