Loading...

Od tekača za tekača – Borut Rojc #6

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
Od tekača za tekača #6
Ime in priimek: Borut Rojc
Starost: 50 let
Kraj bivanja: Ljubljana
Matjaž Čampa izprašuje Borut Rojc

(3 unikatna vprašanja)

M:📝Tvoj način premagovanja ultra razdalj je nekaj posebnega, vse razdalje prehodiš celo globoko pod časovnim limitom. So temu »krive« dolge noge, enakomerno hiter tempo ali kaj drugega?
B:🗣Lahko rečem da izstopam po tem, da vse ultra teke, prehodim. Nikoli nimam težav z limiti, saj je moj tempo zelo enakomeren in relativno hiter. In kljub vsemu ostane med tekmo zadosti časa, da se podružimo z prijatelji in to navsezadnje ostane v spominu. Mislim da dolge noge niso razlog.
M:📝 Si »vegič« in v zadnjem času si še precej shujšal. Si se s tem načinom prehranjevanja lahko prilagodil veliki porabi kalorij, ki jo zahtevajo ultre? Kako se je odzvalo telo?
B:🗣 Ja, sem vegetarijanec in med samo tekmo ne spreminjam prehrane. Poskušam samo dodati več kalorij v obliki čokoladnih tablic in kakšnih proteinskih šejkov. Opažam, da odkar sem “vegič”, to je zdej 9 leto, moje telo funkcionira veliko boljše, saj so vse kronične bolezni ki sem jih imel, izpuhtele, recimo, astma, pritisk, sladkor…. počutim se fenomenalno.
M:📝 Času karantene so kot gobe po dežju zrasla najbolj nenavadna tekmovanja s samim seboj, kot so virtualne tekme, obhodi občinski meja in podobno. Tudi ti si občasni udeleženec. Kaj te je pritegnilo?
B:🗣Jaaa, nenavadna tekmovanja so mi pa blizu, sodeloval sem na Alpe Adria trail cup. Ideja mi je super, saj je to v teh časih zanimiv stik s sotekmovalci
Posebna zgodba pa so naše Rajdovske pustolovščine, prejšnjio teden sva s prijateljem Borisom v 31 urah obhodila občino Škofja loka, kar je naneslo 98 km in 5000 višincev oz sva se poskušala čimbolj približati meji, to se sliši enostavno, ampak v naravi pa to izgleda velikokrat zelo kruto, v grapo in gor dol po strmih terenih in brezpotju. Je pa svojevrstna izkušnja, ravno tako kot Mikroavanture kjer s kompasom in zemljevidom lazimo po hostah, oz povsod tam kjer si Janez zamisli 🙂.
Posebno poglavje pa so nenavadna tekmovanja samega s seboj. Izredno rad namreč grem v hribe ali na dolge pohode od doma, se pravi iz Ljubljane. Tako sem šel peš na Triglav, na Nanos in nazaj, na Grintovec in nazaj, na Planjavo in nazaj, na Raduho in nazaj, pred nekaj leti sem v 24 urah 4x obkrožil Ljubljano,letos na Ruthinem teku naredil 203 km, za letos pa ( po tem ko nisem bil izbran za TOR) je v načrtu samooskrbni pohod po Jakobovi poti iz meje s hrvaško do Trsta v enem kosu to je okoli 300 km. Vse hoja seveda.
🔤Standardna UTVV vprašanja:
📝Kdaj si se začel ukvarjat s tekom in zakaj?
🗣S tekom sem se začel intenzivno ukvarjati leta 2004, takrat smo imeli intenzivna druženja in treninge na Tekaškem forumu, po operaciji meniskusa leta 2009 pa sem bolj spontano kot ne, začel ukvarjati s hojo. Prodal sem avto in začel hodit v službo in domov kar peš, to je pomenilo 25 km treninga na dan. Seveda sem včasih šel tudi s kolesom.
📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣Teh spominov je veliko, vsak prihod v cilj Ultra preizkušnje je zgodba za sebe in neredko se prelivajo solze. zaenkrat je bil najbolj čustven prihod v cilj 100 milj Istre, ko so me v cilju pričakali prijatelji in družina. Za to tekmo so me prijatelji tudi prijavili, do tedaj sem namreč hodil in tekel predvsem sam. Na tekmi si 40 ur brez spanja in prideš v cilj močan da bi gore premikal ! Noro! in zaradi takih občutkov si želim še in še…
📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣Nimam napisanih treningov, gledam na to da imam 2 dni počitka na teden, da naredim eno dolgo turo vsakih 14 dni in da delam nekje okoli 60-100 km na teden. Seveda vsi treningi vključujejo višino. Po ravnem treniram samo nordijsko hojo. Za moj način je to zadosti, je pa zelo pomembna tudi psihična priprava, saj nad 100 km se začnejo v glavi dogajati čudne zadeve, to lahko potrdijo skoraj vsi ultraši, temu se reče, čar druge noči 🙂
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Za trening mi je idealna razdalja med 15 in 25 km z vsaj 1000 višincev, na tekmi pa imam rad zelo dolge razdalje, se pravi 100 milj in 100 km.
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣Zelo rad hodim ali tečem sam, seveda pa tudi v družbi z mojimi prijatelji zelo uživam. Brez Analitičarjev si ne predstavljam trailov.
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣Ko ne tečem se veliko ukvarjam z vrtom, vsako leto namreč posadim okoli 100 sadik paradižnika vseh barv in oblik, obožujem paradižnik in čilije, prav tako vso zelenjavo, pravijo da se pasem na vrtu 🙂
📝Kaj bi počel, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Ne vem kaj bi počel, to kar počnem se mi zdi zelo naravno in neprisiljeno in v končni fazi, uživaško.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣Prva knjiga ki sem jo prebral ogromnokrat kot 16 letni fant( in zraven sanjal kako bom šel na olimpijske igre…psst, tega ne ve nihče 🙂 ), je Desettisoč korakov od Janeza Pence, biblija bi rekel.Seveda sem spremljal vse kar je pretekel Dušan Mravlje in to mi je bilo noro fajn, čeprav je v tistih časih to bilo malo čudaško 🙂, ne smem pozabiti Ruth in njenega filma iz Šparte, tu so tekle solze.
V zadnjem času pa najraje berem potopisne knjige kot so Triglavske poti od Sama Ruglja in Evforija, prijateljice Tanje Vladimirov. V njih dobim zamisli, ideje in inspiracijo za nore ideje 🙂
📝Si že tekel na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂
🗣Na UTVV nisem še nikoli tekel, sem pa zadnja leta vsako leto prostovoljec in na ta način spoznavam lepoto Vipavske doline, krasne ljudi, ki dihajo s to tekmo, vsekakor pa se v prihodnosti vidim na 100 miljski razdalji.
📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ki ga lahko daš drugim…
🗣Ne spomnim se najboljšega nasveta, saj je veliko najboljših, vsekakor pa svetujem, da vsak posluša sebe in svoje telo in naj na tekmah ne pozabijo uživati, saj na koncu nam ostanejo samo lepi spomini. Izredno blizu mi je misel Nejca Zaplotnika, “Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.”
📝Kaj počneš v času karantene Covid-19?
🗣V času karantene se poskušam gibati maksimalno. Seveda v okviru svojega kraja in predvsem sam. Izbiram poti kjer včasih ne srečam nikogar, na ta način sem tudi veliko bolje spoznal svoj kraj.Glede na to da živim na obrobju Ljubljane, lahko ugotovim da je to raj za traile.

YOU MAY ALSO LIKE