Loading...

Od tekača za tekača – Matjaž Čampa #5

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
Od tekača za tekača #5
Ime in priimek: Matjaž Čampa
Starost: 57 let
Kraj bivanja: Ivančna Gorica
Uršula Debevec izprašuje Matjaž Čampa

(3 unikatna vprašanja)

U:📝Če bi te nekdo vprašal, zakaj se ukvarjaš s traili. Kaj bi mu odgovoril?
M:🗣Najbrž je bil na začetku moje trejlaške poti cilj to, da pretečem razdaljo, o kateri si še pred kratkim nisem upal niti pomisliti. Nato sem hotel biti boljši od samega sebe, spoznavati meje možnega, preveriti, kako drugače se glava in telo obnašata brez spanca. Zdaj, se mi zdi, sem v fazi, ko mi je pomembno, da sem v dobri družbi, da skozi hojo in tek spoznavam različne dežele in pokrajine.
U:📝 Prehrana na ultra trailih je večna tema. Kako se pa ti prehranjuješ ?
M:🗣Grem na coca colo, župco, kekse, kruh, sir in salamo. Približno 300 kalorij in pol litra vode na uro je normativ za ultre. Poleg te običajne hrane in pijače pijem med tekmo še energijske napitke. Geli in energijske ploščice mi niso nikoli bili blizu.
U:📝Na traile ne hodiš sam. V zadnjih letih se ti je pridružila še žena Helena in hči Špela. Kaj ti pomeni to, da se kot družina udeležujete in skupaj doživljate čare ultra preizkušenj?
M:🗣Če se le da, izkoristiva s Heleno datum tekme za to, da greva tja na dopust. Na ta način združiva več stvari, aktivno preživiva del dopusta in spoznavava kraje, kamor drugače najbrž nikoli ne bi šla. Špela in njen fant ubirata svoja pota, ki pa so prav tako povezana z naravo in outdoor športi.
🔤Standardna UTVV vprašanja:
📝Kdaj si se začel ukvarjat s tekom in zakaj?
🗣Za ultra tek me je navdušil moj prijatelj

Toni Vencelj

, prej sem bil bolj univezalno usmerjen v gorski triatlon. Mislim, da je bilo to leta 2013, ko je Toni organiziral prvi Tektonik etapni tek, nato pa je aprila že sledila prva Istra

100 miles of Istria

. Sicer »samo« 100 km, ampak dovolj, da sem se navdušil. Pri mojih letih seveda ni cilj rezultat, mogoče bolj izziv doseči svoje meje, predvsem pa sem še danes, po sedmih letih, navdušen nad pozitivno energijo, ki nas povezuje.

📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣Veliko nepozabnih trenutkov je bilo … iz naših krajev mogoče trikratni krog po GM4O

Podbrdo Trail Running Festival

na samooskrbni način. Nočni vzpon proti Poreznu, na jasi pod kočo pa množica oči, ki zrejo vate. Ne vem, kdo se koga bolj bal, jaz krav, ko sem se plazil mimo njih, ali one mene.

📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣Nimam nobenega sistema, enkrat na teden bi rad naredil kakšno večurno pohodno-tekaško turco po hribih, v zadnjem času malo več kolesarim, naredim kakšno fitnes in raztegovalno urico, enourno tek po domači hosti in to je to.
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Za pravo doživetje ultre je seveda treba »obrniti« 100 milj, za pravi užitek pa je po moje idealna kakšna 60 km trasa podnevi.
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣Ne potrebujem teka in rekreacije vsak dan. Za lenarjenje so idealni hladni deževni dnevi, z dobro knjigo ob kaminu.
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣Pohajkovanje v najboljši družbi po naših čudovitih hribih.
📝Kaj bi počel, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Najbrž bi bil kje na jadrnici ali v kajaku na morju. Tridnevno potovanje s kajakom okoli Raba z vsem, kar potrebuješ za življenje, je nekaj najlepšega.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣Najbolj me je navdušila knjiga Rojeni za tek. Se vidi, da jo je pisal mojster, ki je vešč tako peresa kot teka.
📝Si že tekel na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂
🗣Seveda sem! Mislim, da je bila to prva izvedba, 50 km proga. Spomnim se vročine, norega spusta proti cilju in tega, da sem se Nanosa lotil brez palic. Na srečo smo vzpon začeli po gozdu, da sem si lahko odlomil dve veji…
📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ki ga lahko daš drugim…
🗣Če si med 100-miljskim tekom ves zmahan rečeš, da je to pa res zadnji tek, to prav gotovo ne bo držalo. Takoj po prihodu v cilj že delamo plane za naprej.
📝Kaj počneš v času karantene Covid-19?
🗣Karanteno preživljam precej delovno. Tudi rekreativno ne mirujem, čeprav so vsi uradni dogodki do jeseni odpovedani. S Heleno in prijatelji raziskujemo domače hribe, spet sem odkril veselje do kolesarjenja.

YOU MAY ALSO LIKE