Loading...

Od tekača za tekača – Oskar Mažgon #8

Written by: UTVV
11 septembra, 2020
🎙✍️[trejlaški feljton]
#8 Od tekača za tekača
Ime in priimek: Oskar Mažgon
Starost: 40 let
Kraj bivanja: Celje
Foto: Nataša Müller
Dejan Vukotič izprašuje Oskar Mažgon
(3 unikatna vprašanja)
D: Slovenska zastava je postala tvoj zaščitni znak. Čemu to pripisuješ in od kdaj dalje jo imaš vedno in povsod s seboj?
O: Hahaha, nisem vedel, da je zaščitni znak.. si pa mislim, da je marsikoga dvignilo, ko me je videl plapolat. 🙂 Sem ponosen Slovenec, srečen, da sem se tu rodil. To je privilegij, ki ga je deležno le dva miljona ljudi.
D: Tvoje kuharske mojstrovine izgledajo odlično. Nekateri smo jih imeli tudi priložnost okusiti na UTMB-ju. Od kje črpaš ideje?
O: Hmm.. Ponavadi se rodijo ob kratkem preletu hladilnika.. sevada če vidim, da je izbira bolj skopa, pobrskam še po domišljiji in na koncu dodam še nekaj začimb in zelišč, nabranih med mojimi vandranji. Se je ze zgodilo, da sem jih nabiral med tekmami. 😃
D: Vem, da si tekač po srcu, še bolj srčen pa si kot support (tudi najboljšem tekačem) in navijač.To si dokazal tudi na 100 milj Istre 2019 na vrhu Učke v snežnem viharju. Kaj te je grelo?
O: Heh, Vuko, ti si enmal žleht. Vem, kaj bi rad slisal.. Oljna repica je bila takrat bolj hladna.. Gretje je v tistih ekstremnih pogojih (beri: pod nulo z močnim vetrom in snežnim metežem – občutek -15°C) dovajala Jelena, z naknadnih 15°C pa je pomagal Marko Gral na okrepcevalnici na Poklonu, ko je ponudil požirek brinjevca. 😉
🔤Standardna UTVV vprašanja:
📝Kdaj si se začel ukvarjati s tekom in zakaj?
🗣Teči sem začel kmalu po tistem, ko sem shodil. Nikoli se nisem s tem obremenjeval. Tek je nekaj naravnega. Da bi tekel dlje, sem začutil v srednji šoli, preden sem sploh vedel, da take tekme obstajajo.Po tem je prišlo nekaj konkretnih, prav tako ekstremnih motenj odraščanja.. Verjetno so mi prav te tudi kasneje pomagale pri premagovanju ovir.
📝Najlepši / najzabavnejši tekaški spomin / izkušnja…
🗣Uf, vsak spomin je tako poseben, da bi ga bilo težko predalčkat.
📝Kako treniraš, imaš sistem treninga?
🗣Na začetku sem bil dokaj strikten.. zdaj že dolgo ne več. Za kakih sto km ne potrebujem prav posebnih treningov.. vsaj ne za rezultate, ki osrečujejo mene.
📝Idealna tekaška razdalja?
🗣Idealna je ponavadi najdaljša. Nikjer se ne pišejo taksne dogodivščine, nikjer ne zraste večje prijateljstvo, kakor prav tam, kjer so največje krize. (Hvala Dejan in ostala tekaška srenja (že veste, kdo), za nešteto malih pozornosti, ki so me največkrat dvignile preko oblakov).
📝Idealen dan, ko tečeš je (kje, s kom, kako)?
🗣Z Jeleno visoko v hribih, neomejen s časom.
📝Idealen dan, ko ne tečeš je?
🗣Z Jeleno, otroci al pa s kolegi.. z biciklom, nekje na trailih.
📝Kaj bi počel, če se skozi evolucijo človek ne bi razvil v tekača?
🗣Ker mi je evolucija dala vedet, da moja hrbtenica stremi po tem, da bi spet začel hodit po vseh štirih, sem uteho nasel v kolesarjenju.. trenutno mi to odgovarja.
📝Najljubša literatura / film o teku, treningu, prehrani, filozofiji, …
🗣Ivi Hrastovec – Desettedenski plan treningov
📝Si že tekel na UTVV, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin? Če nisi, kaj še čakaš? 🙂
🗣Sem. 128km pred nekaj leti. Bilo je prav posebno, ko mi je sredi noči proti vrhu Nanosa med dežjem in burjo zmrzovala polovica obraza.. mislim, da takega mraza nisem še nikoli prej čutil, vsaj ne razmišljal o njem. Takrat sem se prvič vprašal, če mi je tega res treba.
📝Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ki ga lahko daš drugim…
🗣Najbolj oguljen, pa vseeno najboljši: Ne se zasedet na okrepčevalnici. Pojest, popit, pa it! Najtežje se je pobrat. No, pa se en zelo pomemben.. Tekmuj proti sebi, ne proti drugim. Če se ti uspe na to osredotočit na tekmi, ponavadi prinese najboljše rezultalte.
📝Kaj počneš v času karantene Covid-19?
🗣Igram se z otroci, ustvarjam, tečem, kolesarim, uživam.. kakšna karantena?:)

YOU MAY ALSO LIKE